W Polsce obecnie mamy wysyp wszelakiej jakości nawozów wapniowych granulowanych. Rolnicy w dzisiejszych czasach coraz częściej pytają o kredę granulowaną mając świadomość , iż kreda jest im potrzebna. W efekcie tego wielu producentów nie zważając na aspekt merytoryczny zaczęło produkować „granulowaną kredę jako synonim kredy”. W wyniku tego na rynku powstało bardzo dużo produktów wapniowych w formie granulatu, które sprzedawane są jako kreda a nigdy kredą nie było . Rolnicy zaganiani w natłoku swoich obowiązków nie sprawdzają oznaczeń na produktach kupując niekiedy wszystko co tanie, białe i granulowane. Finalnie zastosowanie takiego produktu daje brak spodziewanych efektów, drenaż kieszeni i spadek wiary w sens wapnowania – które to przecież miało dawać takie szybkie efekty na każdym poziomie – także finansowym. Wapnowanie to nie tylko ph. Na wielu polach w naszym kraju nadal występują problemy związane z zawartością wapnia w glebie. Objawia się to w podwójny sposób

– z jednej strony niskim i bardzo niskim pH gleby,

– z drugiej strony stanem w którym wapń zawarty w glebie jest niedostępny dla roślin.

Coraz częściej rolnicy zauważają na swoich plantacjach widoczne oznaki niedoboru wapnia dla roślin.  Ten stan jest zauważalny przy prawidłowym odczynie gleby czyli pH. Dla wielu producentów stan ten jest niezrozumiały: czemu roślinom brakuje wapnia skoro pH jest prawidłowe a pola są regularnie wapnowane?

Dzieje się tak dlatego, że przez wiele lat na polskich polach stosowało i stosuje się nadal

produkty o nie do końca prawidłowej i sprawdzonej jakości. Wielu rolników zapomina, że samo pH to nie jest poziom wapnia w glebie a stan równowagi pomiędzy jonami w niej zawartymi – zarówno jonami dodatnimi jak i ujemnymi.

Dla roślin uprawnych stan, w którym brakuje wapnia dostępnego dla nich stanowi wyhamowanie wegetacji i brak możliwości prawidłowego rozwoju w czasie przebiegu wegetacji. Struktura komórkowa bowiem w każdej roślinie na Ziemi jest zbudowana i oparta o błony, których jednym z głównych składników jest właśnie wapń. Jego brak lub niedobór powoduje ogromne spustoszenia w organizmach poszczególnych roślin .

Właściwy poziom wapnia dostępnego to: wyższa wydajność  fotosyntezy, prawidłowy kształt liści i owoców, większa odporność roślin na choroby grzybowe ,prawidłowe przewodzenie impulsów nerwowych w roślinie, wzrost jakości plonu – niezależnie od gatunku czy odmiany.

Są często sytuacje gdy rolnik na swoich polach zauważa objawy niedoborów na roślinach. Czy to w zbożach, warzywach, roślinach okopowych, zasada jest taka sama – gdy brakuje czegoś w glebie najpierw następuje spadek plonu a następnie pojawiają się widoczne objawy niedoborów konkretnych składników.

Wraz ze wzrostem plonowania rolnicy, producenci rolni musza pamiętać o prostej zasadzie – im więcej z pola wyjmujesz tym więcej musisz na nie wnieść – nie da się bowiem inaczej zarządzać glebą . Niestety wielu rolników o tym zapomina – przykładem tego jest obecny w Polsce poziom magnezu w glebie.  Przy obecnym poziomie wiedzy to nie powinno mieć miejsca gdyż wszem i wobec jest ten temat poruszany.

Sprawa jest bardzo poważna bo  magnez: centralny element chlorofilu u roślin, najsilniejszy składnik antystresowy dla plantacji , przewodzenie impulsów nerwowych, naturalna odporność roślin na choroby, wzrost jakości plonu każdego gatunku

Aby podkreślić rolę magnezu warto w końcu powiedzieć że magnez w glebie:

Pomaga w utrzymaniu struktury gruzełkowatej ,zapobiega zamulaniu się przy silnych opadach ,wspomaga magazynowanie wody, odkwasza glebę lepiej niż wapń.

Gdy znana jest już rola magnezu oraz wapnia jako pierwiastka „powiązanego” należy odpowiedzieć sobie na pytanie – jak chce zaaplikować magnez??. Jeśli pole wymaga dostarczenia nie tylko magnezu ale i wapnia – należy szukać produktów o podwójnym składzie – by ograniczyć ilość przejazdów i w jednej czynności wykonać podwójną aplikację.

Występowanie  Mg w roślinie:

50% magnezu ogólnego znajduje się w liściach,

20% w nasionach, 4% w korzeniach

Niedobór magnezu powoduje:

– spadek odporności roślin na choroby,

– niższe plony,

– pogarsza jakość plonów,

– niższą zawartość białka, tłuszczu i cukrów.

Najskuteczniejszym i najtańszym sposobem nawożenia magnezem jest stosowanie wapna magnezowego. Zabieg ten podnosi odczyn gleby, dlatego należy traktować go jako wapnowanie profilaktyczne. Magnez jest pierwiastkiem deficytowym w większości gleb lżejszych. Jest to składnik bardzo „ruchliwy” podlegający łatwo wymywaniu w głębsze warstwy profilu glebowego. Dlatego należy stosować go regularnie.

Z reguły im gleba lżejsza i bardziej kwaśna, tym wymywanie magnezu przebiega szybciej. Magnez dość łatwo wymywany jest nawet na glebach cięższych.

Niedobór magnezu dotyka niekiedy tylko rośliny we wczesnych fazach rozwojowych, gdy mają mały i płytki system korzeniowy. Po głębszym ukorzenieniu się roślin niedobór ustępuje. Na glebach lżejszych ubogich w magnez, na terenach pagórkowatych, intensywna uprawa wszystkich roślin wymaga praktycznie corocznego stosowania łatwo przyswajalnego magnezu Active Mag i MagnesiaCalc, który zawiera Mg CO3 42% ,Ca CO3 55% . Wszystkie rośliny mają wymagania względem magnezu, często większe niż do fosforu.

Wrażliwe na niedobór magnezu są wszystkie rośliny, a szczególnie rośliny kapustne, w tym rzepak, a także buraki, kukurydza, motylkowe, ziemniak oraz wiele warzyw:papryka, pomidor,ogórek,dynia, sałata i warzywa korzeniowe.

 Objawy niedoboru magnezu na roślinach  najpierw widoczne są na starszych organach, z których składnik przemieszcza się do młodszych. Po wyczerpaniu zasobów, objawy pojawiają się na młodszych częściach rośliny.

 

Zwiędły pokrój rośliny (zaburzenia gospodarki wodnej rośliny).

Paciorkowate chlorozy wzdłuż liści zbóż.

Nekrotyczne, smugowate plamy na liściach zbóż.

Zasychanie starszych liści .

Marmurkowate, chlorotyczne plamy pomiędzy żyłkami starszych liści roślin dwuliściennych.

Objawy niedoborów są intensywniejsze w czasie długotrwałej deszczowej pogody w wyniku wypłukania magnezu z gleby (na glebach lekkich).

 

 

<< powrót do poprzedniej strony