Kiedy w latach 90 XX wieku ktoś zapytał jakiego składnika w glebie jest za dużo, jest szkodliwy i nie należy go dostarczać większość rolników bez wątpienia wymieniłaby siarkę.

Siarka, która do gleby i wody dostawała się z atmosfery w postaci mokrej tzw. „kwaśnych deszczów” lub w formie sypkiej stanowiła zagrożenie dla ekosystemów powodując ich zakwaszenie. Z czasem związki siarki emitowane przez zakłady przemysłowe, kotłownie i transport kołowy osiągnęły w badanych glebach wartość 132kg SO₂ czyli 66 kg czystej siarki na hektar w Polsce.Wiedząc, że zapotrzebowanie kukurydzy na siarkę przy plonie 10 t/ha wynosi 30-40 kg/ha możemy wyobrazić sobie z jakimi nadwyżkami mieliśmy do czynienia.

Jednak w efekcie polityki ekologicznej Polski i światowych dążeń od ograniczenia zanieczyszczenia uzyskano znaczną redukcję ilości związków siarki dostających się do atmosfery, wód i gleb. Takie działania wpłynęły na zmniejszenie zasobu siarki w glebach a z czasem doprowadziło do jej niedoborów. Składnik ten odgrywa ogromną rolę w kształtowaniu żyzności gleby oraz korzystnie wpływa na wzrost i rozwój roślin a do tego nie może być zastąpiony przez żaden inny składnik.

Siarka obok azotu, fosforu, potasu, magnezu i wapnia stanowi jeden z makroelementów, w który roślina musi być zapatrzona aby procesy zachodzące w roślinach przebiegały prawidłowo a roślina była odporna na patogeny chorobotwórcze ( zwłaszcza grzybowe), szkodniki i dawała dobry plon. Jak wykazują badania siarka w roślinie uczestniczy w procesach utleniania i redukcji, umożliwia utrzymanie przestrzennej struktury białek na poziomie komórkowym roślin.Odpowiada też za produkcję białek, które odgrywają ważną rolę w produkcji chlorofilu potrzebnego do procesu fotosyntezy. Siarka wspomaga także wzrost korzeni i jędrność rośliny.

Właściwie uzupełnione ilości siarki w glebie powodują wzrost plonu i poprawę jego jakości. Dla przykładu w zbożach wzrost plonu o 22%, rzepaku 35% kukurydzy 23% grochu 47 %. Warto tez zaznaczyć, że niewystarczająca ilość siarki w glebie powoduje zmniejszenie efektywności wykorzystania azotu i innych składników.

Gleby w których brakuje siarki charakteryzują się małą zawartością materii organicznej i są podatne na wymywanie składników pokarmowych. W Polsce deficyt siarki występuje głownie w północnej i północno-wschodniej części kraju i dotyczy gleb mineralnych o kwaśnym odczynie.W glebach o zbyt wysokim pH może wystąpić niedobór siarki w uprawach, przez co rośliny mają większe trudności z pobieraniem siarki i hamowane jest wchłanianie składnika przez roślinę. Niedobór siarki mylony jest często z niedoborem azotu co prowadzi do zwiększonego nawożenia azotem i tym samym do jeszcze większej straty plonu.

Roślinami, które wykazują największe zapotrzebowanie na siarkę są rośliny kapustowate,bobowate i liliowate w tym szczególnie rzepak, a także kapusta, kalarepa i gorczyca.Mniejsze zapotrzebowanie na siarkę mają zboża.

Z uwagi na obecny ujemny bilans siarki w glebie firma Promyk Agro wychodzi naprzeciw rolnikom i oferuje w swoim asortymencie produkty zawierające siarczan wapnia pochodzenia naturalnego w ilości 5 lub 10 % czystego składnika.

 

Autor: mgr inż. Anna Siewierska – Agronom PromykAgro
Ustawienia plików cookie na tej stronie są ustawione na „zezwalaj na pliki cookie”, aby zapewnić najlepszą możliwą jakość przeglądania. Jeśli nadal będziesz korzystać z tej witryny bez zmiany ustawień plików cookie lub klikniesz „Akceptuj” poniżej, wyrażasz na to zgodę. View more
Cookies settings
Akceptuj
Odrzuć
Polityka prywatności
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active
POLITYKA PRYWATNOŚCI Najważniejsze pojęcia związane z ochroną danych osobowych RODO – Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych). Rozporządzenie ma na celu ochronę podstawowych praw i wolności osób fizycznych, w szczególności prawa do ochrony danych osobowych. Administrator – oznacza osobę fizyczną lub prawną, organ publiczny, jednostkę lub inny podmiot, który samodzielnie lub wspólnie z innymi ustala cele i sposoby przetwarzania danych osobowych. Dane osobowe – oznaczają informacje o zidentyfikowanej lub możliwej do zidentyfikowania osobie fizycznej, możliwa do zidentyfikowania osoba fizyczna to osoba, którą można bezpośrednio lub pośrednio zidentyfikować, w szczególności na podstawie identyfikatora takiego jak imię i nazwisko, numer identyfikacyjny, dane o lokalizacji, identyfikator internetowy lub jeden bądź kilka szczególnych czynników określających fizyczną, fizjologiczną, genetyczną, psychiczną, ekonomiczną, kulturową lub społeczną tożsamość osoby fizycznej. Odbiorca – oznacza osobę fizyczną lub prawną, organ publiczny, jednostkę lub inny podmiot, któremu ujawnia się dane osobowe, niezależnie od tego, czy jest stroną trzecią. Organ nadzorczy – oznacza niezależny organ publiczny ustanowiony przez państwo członkowskie w celu ochrony podstawowych praw i wolności osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych. Przetwarzanie – oznacza operację lub zestaw operacji wykonywanych na danych osobowych lub zestawach danych osobowych w sposób zautomatyzowany lub niezautomatyzowany, taką jak zbieranie, utrwalanie, organizowanie, porządkowanie, przechowywanie, adaptowanie lub modyfikowanie, pobieranie, przeglądanie, wykorzystywanie, ujawnianie poprzez przesłanie, rozpowszechnianie lub innego rodzaju udostępnianie, dopasowywanie lub łączenie, ograniczanie, usuwanie lub niszczenie. Profilowanie – oznacza dowolną formę zautomatyzowanego przetwarzania danych osobowych, które polega na wykorzystaniu danych osobowych do oceny niektórych czynników osobowych osoby fizycznej, w szczególności do analizy lub prognozy aspektów dotyczących efektów pracy tej osoby fizycznej, jej sytuacji ekonomicznej, zdrowia, osobistych preferencji, zainteresowań, wiarygodności, zachowania, lokalizacji lub przemieszczania się. Kim jesteśmy Administratorem Twoich danych osobowych w rozumieniu przepisów o ochronie danych osobowych (RODO) jest FHP MKG 98-338 Sulmierzyce ul. Strażacka 16C NIP  832-109-04-42. będący właścicielem serwisu internetowego   www.promyk.agro.pl Wszelkie pytania związane z przetwarzaniem danych osobowych mogą być kierowane na nasz adres mailowy biuro@promyk.agro.pl Jakie dane osobiste zbieramy i dlaczego to robimy
  1. Formularz kontaktowy
Jeżeli chcesz się z nami skontaktować za pośrednictwem formularza kontaktu, musisz nam przekazać swój adres e-mail, imię oraz numeru telefonu. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do udzielenia odpowiedzi Twoją wiadomość. Dane przekazane w formularzu przetwarzane są w celu identyfikacji Ciebie jako nadawcy i udzielenia odpowiedzi na zapytanie Podstawą prawną przetwarzania jest niezbędność przetwarzania do wykonania umowy o świadczenie usługi (art. 6 ust. 1 lit. b RODO).
  1. Korespondencja e-mail
Dane osobowe, podane przez Ciebie w korespondencji e-mail w sprawie niezwiązanej z zawartą z nami umową lub świadczonymi usługami, np. zapytania dotyczące oferty, przetwarzamy wyłącznie w celu komunikacji z Tobą i rozwiązania sprawy, z którą do nas przychodzisz. Podstawą prawną przetwarzania jest w tym przypadku nasz prawnie uzasadniony interes jako Administratora (art. 6 ust. 1 lit. f RODO) polegający na prowadzeniu korespondencji kierowanej do niego w związku z jego działalnością gospodarczą.
  1. Kontakt telefoniczny
W przypadku gdy wybierzesz jako formę kontaktu z nami drogę telefoniczną, w sprawach niezwiązanych z zawartą umową lub świadczonymi usługami, możemy poprosić Ciebie o podanie danych osobowych jednak tylko wtedy, gdy będzie to niezbędne do obsługi sprawy, której dotyczy kontakt. Podstawą prawną jest podobnie jak w przypadku korespondencji e-mail, prawnie uzasadniony interes Administratora (art. 6 ust. 1 lit. f RODO) polegający na konieczności rozwiązania zgłoszonej sprawy związanej z prowadzoną przez niego działalnością gospodarczą. Odbiorcy danych osobowych W związku z prowadzeniem działalności wymagającej przetwarzania danych osobowych, Twoje dane osobowe mogą być ujawniane zewnętrznym podmiotom, w tym w szczególności podmiotom świadczącym na naszą rzecz usługi IT lub inne usługi zapewniające prawidłowe funkcjonowanie strony/ Może również zajść konieczność ujawnienia Twoich danych właściwym organom bądź osobom trzecim, które zgłoszą żądanie udzielenia takich informacji, opierając się na odpowiedniej podstawie prawnej oraz zgodnie z przepisami obowiązującego prawa. Okres przechowywania danych osobowych (retencja) W przypadku podstawę przetwarzania stanowi nasz uzasadniony interes, Twoje dane osobowe są przetwarzane przez okres umożliwiający realizację tego interesu lub do zgłoszenia skutecznego sprzeciwu względem przetwarzania danych. W przypadku gdy przetwarzanie odbywa się na podstawie Twojej zgody, dane przetwarzane są do momentu jej wycofania. W przypadku gdy podstawę przetwarzania stanowi niezbędność do zawarcia i wykonania umowy, dane są przetwarzane do momentu jej rozwiązania. Okres przetwarzania Twoich danych osobowych może być wydłużony w przypadku, gdy przetwarzanie jest niezbędne do ustalenia lub dochodzenia roszczeń lub obrony przed roszczeniami. Uprawnienia związane z przetwarzaniem danych osobowych Przysługują Tobie następujące prawa:
  • prawo do informacji o przetwarzaniu danych osobowych;
  • prawo uzyskania kopii danych osobowych;
  • prawo do sprostowania danych osobowych;
  • prawo do usunięcia danych osobowych (prawo do bycia zapomnianym);
  • prawo do ograniczenia przetwarzania;
  • prawo do przenoszenia danych;
  • prawo sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych;
  • prawo cofnięcia zgody na przetwarzanie, jeżeli przetwarzanie następuje na podstawie zgody;
  • prawo do złożenia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.
Zgłaszanie żądań związanych z realizacją praw Kontakt z osobą nadzorującą przetwarzanie danych osobowych jest możliwy drogą elektroniczną pod adresem e-mail: biuro@promyk.agro.pl
Save settings
Cookies settings